11 Kasım 2006 Cumartesi

MIGROS'U GEZERKEN GIMADAN ALISVERIS YAPABILIR MIYIZ?

Amerikanin en buyuk sirketlerinin aciklandigi Fortune500 (2006) listesinde 30 milyar $ geliri ile 70. sirada bulunan kargo sirketi Fedex'in dahi kurucusu 1965 yilinda (evet 1965 yilinda) soyle dusunuyordu: Gelecegi bilgisayarlar yonlendirecek, bu bilgisayarlar sayesinde her yere paket gonderme ve kargo vazgecilmez olacak. Universitede hazirladigi bu proje ile zamanin o kadar ilerisine gidiyorki Yale'deki profesoru bu projeye C veriyor. Zamanin bu kadar ilerisini gormeyi bir yana birakirsak, bunun sonucunda bilgisayar sektorune yonelmeyip kargo sektorune girmesinde stratejik karar bile inanilmaz. Eminim insanlarin %99'u soyle dusunurdu: Gelecegi bilgisayar yonlendirecek, o zaman bilgisayar sektorune gireyim. Herhalde gercek liderlein farki da burada yatiyor. Ve onumuzdeki en buyuk "seyin" ne oldugunu dusunuyorsunuz sorusuna cevabi: Bence insanlar daha Internetin ne kadar guclu oldugunun farkina varamadilar. Bence Internet insanlara zaman ve mekan farki olmaksizin satis yapma olanagi sunacak. (Kitap 1997 basim, roportaj da buyuk ihtimalle 1995 civarlari) Tarih de hic boyle bir sey gerceklesmedi.Dunyanin her tarafindaki aracilara muthis baski binecek. Artik bir urun icin yuksek fiyat koymak cok cok zor olacak, cunku fiyatlari karsilastirma gucumuz olacak. Ve iste isletmeler icin gercek meydan okuma o zaman baslayacak. Ve onumuzde oyle bir teknoloji varki insanlarin yasayislarinda, toplumun organize olmasinda inanilmaz etkileri olacak.

Simdi ben bunu niye yazdim? Artik kredi karti degisimin cok daha cabuk olacagina inandigim icin, sandigimdan daha cabuk. Bir de Fred Smith'in bizden 10 sene once ne kadar hakli oldugunu vurgulamak icin.Farketing'de gordugum Scanbuy beni bu kredi karti konusunda iyice dusunmeye sevkediyor. Daha once yazdigim Shotcode'dan sonra simdi de Scanbuy. Demosu da buradan izlenebilir. Bir yazilim sayesinde her hangi bir urunun barkodunu telefona okutup, online karsilastirma yapip, en ucuza nerede bulursak oradan urunu satin almaya yariyor. Bu teknolojiler sadece kredi kartini kaldirmakla kalmayip Fred Smith'in dedigi gibi yuksek fiyatli urun satisini buyuk olcude kisitlayacak. Mesela Migros'a girip urunu Gima'dan alabilecegiz ya da (buyuk ihtimalle) BIM'den. Her isletme koydugu fiyati revize etmek zorunda kalacak.

Ama gene de Onumuzdeki zamanlar girisimciler icin gelmis gecmis en iyi zaman olacak. (Fred Smith) Iste bunda kesinlikle hakli, kesinlikle...

Hiç yorum yok: