7 Eylül 2006 Perşembe

INGILTEREDEKI POPULER TURK URUNLERI

Evet, bazi urunler Ingilterede cok populer. Bunlarin en basinda kuskusuz doner kebap geliyor. Ben gelmeden once donerlerin yurtdisinda siklikla yendigini bilmiyordum. Buralarda her yerde gormeye baslayinca da olayi ingilizlerin yemek kulturu olmayisina yormustum. Ama gercek pek oyle degilmis. Doner kebabcilar her yerdeler. Londrada her sokakta, kucuk sehirlerde bile her mahallede gormek mumkun kendilerini. Neyse daha sonra gordumki, mutfagiyla ovunen Fransizlarin bile milli yemegi olmus donerler. Benim anlamadigim neden zamaninda akilli bir Turk girisimcisi cikip da bu isi zincir haline donusturmemis. Mc Donald'sa rakip olacak bir potansiyel var oyle soyleyeyim. Bizim donerlerimiz elin hamburgerlerinden daha lezzetli, ustelik talep de var. Ama birakin yurtdisini, yurticinde bile bir doner zinciri yok, hepsi kendi halinde kucuk esnaflar. Simitcinin, tatlicinin, hamburgecinin daha dogrusu her yemegin zinciri var, donerin yok. Vardir elbet bir sebebi...

Baska bir urun ise halis mulis Turk Yogurdu. Ama buradaki supermarketlerde ne diye satiliyor biliyor musunuz? "Greek Yoghurt" yani Yunan Yogurdu. Elimizden bir sekilde almislar yani yogurdumuzu nasil yapmislar anlamadim.

Turk Lokumu, populer baska bir turk urunu. Gordugum kadariyla Turkiye'den ithal edilenleri agirlikda.Narnia Gunlukleri, filmini gorduyseniz turk lokumu ile gurur duymussunuzdur. Bir sahnede kotu cadi cocugu bir oda dolusu turk lokumu ile kandiriyor. Cocuk da filmde surekli turk lokumu soruyor, adeta reklam yapiyor, valla izlerken olsa da yesem dedim yani. Filmin basrol oyuncularindan olan generalin adi Aslan.(Kendisi de Aslan bu arada) Film cok guzel degil bence ama gene de izlemeye deger, her gun Turk isimlerini iceren bir Hollywood yapimi bulamiyoruz ne de olsa. Ayrica Cadburry'nin bakkallarda, supermarketlerde bulabileceginiz bir cikolatasi var: Cadbury Turk Lokumlu Cikolata (asagida)

Ozgur Alaz'da Nargile Barlarin Amerika'da cok populer oldugunu yazmis. Turk kulturu anlatmakla bitmez tabi, Turk Hamami (Turkish Bath) ile Dansoz'u (Turkish Belly Dancer) ile Baklavasi ile her an karsilasmak mumkun.

Gecen gun Kuzey Irlanda da su bizim Serbetli Sekerleri gorunce de ister istemez sasirdim tabii. Tahmin ettiginiz gibi "Made in Turkey" armasi yapistirilmisti. Bi de unutmadan buyuk supermarketlerde gordugum Efes Biralarini ve daha kucuk bakkallarda bulabileceginiz SAKA sularini da ekleyeyim.

Hiç yorum yok: